Thursday, 16 May 2013

Selamat Hari Guru Cikgu !

Assalamualaikum


Bila ingat balik masa tadika dulu, saya bukanlah budak yang cerdik sangat. Yela awok tadika kemas je baju kotak-kotak warna merah. Cikgu ajar ABC pun perah otak nak ingat. Padan muka duduk rumah main game mario je. Punya nak bagi anak murid hafal ABC, cikgu pun ajarlah 'A ayam B bola C cacing' pastu budak-budak dengan semangatnya ikut. Omo comelnya cikgu. Nasib baik time tu takde gwiyomi. Alhamdulillah Alhamdulillah.

Bila dah pandai ABC, cikgu ajar mengeja pulak. Ha amik lagi la tension masa tu. Dah hafal ABC nak kena mengeja pulak. Saya ingat lagi dulu cikgu suruh eja 'rambutan' tapi ntah apa la yang aku eja hahaha. Korang nampak tak macam mana sabarnya jadi cikgu tadika ni. Kau ingat senang? Tu belum kira budak yang bebal nakal kemain nak kena jaga. Mau darah tinggi jadinya.

What's you first ABC chart? Okay ni Abc style mat salleh.

Saya ingat lagi rupa cikgu tadika saya. Sebab dia la saya pandai ABC pandai mengeja pandai eja rambutan pandai buat karangan pandai tulis blog. Eh? Pastu masa sekolah rendah kan ada sambutan hari guru. Masa tu mula lah fikir nak beli mug yang jual kat sekolah sebab nak bagi hadiah kat guru kelas. Dulu masa kecik otak tak berkembang sangat tau bagi hadiah kat guru kelas je hahaha. Masa sekolah menengah dah matured sikit dah tak fikir nak beli mug yeay. Tapi bila dah start belajar biologi
kimia fizik addmath semua, pengsan!

Selain cikgu-cikgu yang kita kenal kat sekolah, ibu bapa kita adalah cikgu yang paling awesome sebab dari kita lahir sampai la ke besar panjang ni, diorang gigih mengajar kita cara untuk hidup kat bumi Allah ni. So sempena Hari Guru ni, saya nak ucapkan Selamat Hari Guru buat semua cikgu/lecturer yang pernah dan tak serik mengajar & mencurahkan ilmu. Saya sentiasa doakan cikgu semua diberi kesihatan yang baik dan diberkati usia. Cikgu semua memang awesome :)

Buat cikgu-cikgu ;

  • Tadika Kemas Kem Sg Besi 
  • Sekolah Kebangsaan Pengkalan Tentera Darat Sg Besi
  • Sekolah Kebangsaan Bandar Tun Hussein Onn Cheras 
  • Sekolah Kebangsaan Seri Kelana Seremban
  • Sekolah Menengah Tunku Ampuan Durah Seremban
  • Maktab Rendah Sains Mara Terendak Melaka
  • Kolej Mara Kulim 
  • Universiti Kuala Lumpur Royal College of Medicine Perak


Selamat Hari Guru cikgu ! 


www.tips-fb.com

Saturday, 11 May 2013

Sudah 23 tahun pada 2013

Assalamualaikum

23 April lepas genap umur den 23. Tarikh cantik umur pun haruslah cantik. Dah masuk bulan 5 baru kau nak duk gebang cerita pasal birthday kau kan aza foine foine. Untuk pengetahuan korang, blog ni memang lambat sikit. Kalau cerita kat Astro tu dah tayang 6 kali, saya baru nak cerita.

Seminggu sebelum birthday, mesti kepala korang semua dah sibuk fikir siapa orang first wish birthday, dapat hadiah apa berapa banyak. Ye saya pun sama je sama. Nama pun manusia kan memang suka hadiah-hadiah ni. Benda free siapa tak suka kan?

 Bersama kawan-kawan yang baik hati . Si bella ni nak sangat makan makanan korea masa ni. Habis pusing 1 KLCC cari. Give up cari last last makan kat food court je sonang. Sha yang baik hati buat surprise beli kek untuk weolss. Bella yang baik hati bagi hadiah brooch bunga ngan tudung. Balik terus try fefeeling princess. Motip sangat.

Terasa macam kecik lagi bila family bawa keluar makan sebab nak celebrate birthday kau yang dah tua ni. Siap dapat hadiah anyonyonyo. Disebabkan anak sorang ni suka lace english flower comel-comel bagai, maka ibu siap hias kotak tu dengan lace ribbon ngan bunga. Tehee ibu sangat comel. Thanks ibu thanks ayah. Terharu *kesat air mata*

Jangan tanya kenapa den nampak lagi tua dari dak akak. Tacing iolss okay. Masa dak akak (merujuk pada Fatin Liyana) cuti aritu, dia banyak berjalan g Hong Kong, Pulau Perhentian, Penang. Apa yang comelnya pasal dak akak ni, tiap kali dia g memana tak pernah lupa beli souvenir. Omeynya dak akak maceh kak :) Kek adalah hadiah dari shaliny (kawan baik farmasi) . Thanks shaliny :)

Ada orang bawa makan. Salah satu cara untuk celebrate birthday and bagi hati happy adalah dengan makan! Pastu sedih sebab berat naik melampau lampau. Pastu tacing taknak keluar rumah hahaha.

Dan dapat ini ! :)

Umur dah makin meningkat jadi makin banyak tanggungjawab nak dipikul. Overnye cakap macam lah dah kahwin beranak pinak. Orang yang dah beranak 4 pun steady je kau nak over lak kan. Alhamdulillah syukur sangat sebab dikurniakan dan ditemukan dengan mereka yang baik. Thanks pada kengkawan lain yang bagi hadiah and pada mereka yang rajin memenuhkan traffic facebook untuk wish birthday iols. Saya ni bukan sorang yang aktif kat facebook. Jadi facebook saya adalah sangat membosankan. So bila tiba notification tu sampai beratus-ratus sebab orang wish birthday, hati dah melonjak kegembiraan seperti di hari raya sangat dah. Thanks semua Alhamdulillah :)



www.tips-fb.com

Friday, 8 February 2013

Akel Cotton Shawl

Assalamualaikum

Harini saya cuti jadi tangan tiba rasa gatal nak update blog. Kalau tak, haram apa pun takda. Dari pemerhatian saya berkawan dengan macam-macam orang, saya dapati dah makin ramai sahabat yang bertudung, sekarang melabuhkan tudung diorang. Korang paham tak ayat saya ni? It means, dah ramai yang pakai tudung dan melabuhkan tudungnya sehingga cover bahagian dada. Saya juga one of them yang inginkan redha Allah. Alhamdulillah. Allah kan suka kita berubah ke arah kebaikan. Keep it up girls.

Sekarang pun banyak online shop yang jual tudung-tudung ni jual shawl dan tudung dengan saiz yang lebih lebar. So sekarang saya nak kenalkan kat korang satu shawl baru dari ZaraNaira iaitu Akel Cotton Shawl. Akel shawl ni imported dari Turki and material cotton dia pun best tak tebal. Sesuai la untuk cuaca yang panas kat Malaysia ni kan. Yang paling best, dia lebar so bolehlah pakai labuh sikit.





Kalau korang nak tau detail pasal Akel Shawl ni, korang boleh la singgah dan lawat Facebook ZaraNaira kat link bawah ni yo. Ada banyak warna dan design *mata blink blink* 




www.tips-fb.com

Sunday, 6 January 2013

Wedding of sis Maria Elena & Asfirdaus

Assalamualaikum 

Selamat Tahun Baru 2013 semua :) Bunyi macam busuk sikit sebab sekarang dah 5hb baru nak wish new year. Takpe la anggap jela harini baru 01012013 okay!

Haritu masa 22.12/2012, berlangsunglah Reception (Majlis Bertandang ke rumah belah lelaki) kakak peliks Maria Elena & pasangan Asfirdaus. Beberapa bulan sebelum tu lagi si kak Atin dah suruh apply cuti awal-awal sebab suruh jadi receptionist tau. Wait korang mesti ada yang confuse kan apa kaitan Wedding Maria ngan Fatin Liyana? For those yang tak tahu (ada ke lagi yang tak tahu?), Maria Elena ngan Fatin liyana ni nampak sangat close tapi bukan adik-beradik ye bukan. Kak Maria ni kakak ipar Fatin Liyana which means kak Maria ni kahwin dengan abang kak Fatin iaitu Asfirdaus jadi kira diorang ni dah jadi adik beradik la. Ha paham dak? ke lagi confius? T__T

Seperti biasa mana-mana kenduri kahwin mesti ada majlis rewang malam nya tu kan. Saya bersama-sama si Datin Najahtul dan kak Nani pun datanglah untuk tolong apa-apa yang patut. Kemain semangat masing-masing. Malam tu kitorang stay sampai pukul 1 pagi pastu sensorang menggelupor balik sebab esok pagi nya nak kena bangun awal kihkih.

Keesokan paginya, kitorang gather kat umah kak atin dalam pukul 10. Sampai-sampai semua macam "ehh cantiknya kau kak cantiknya baju cantik sangat" tiap kali jumpa pun camni. puji-puji each other pastu tangkap gamba banyak-banyak sebab semua pakai baju sama warna. Ha kau siap ada button batch sorang satu. comel okay.






Here come the pengantin. Cantik sangat okay ! Masa kak maria ngan abg as sampai, kitorang yang patutnya jadi receptionist pun terus tak sedar diri tak ingat yang diri tu receptionist kena sambut tetamu g lari tangkap gamba diorang. Wedding kak maria ngan abg as kat Seremban ni tahap maharaja lawak cute okay ala-ala garden gitu. Den yang nengok ni ha pun feeling-feeling princess terus.



Yang lain-lain ni gamba kitorang je lebih yela tak dapat nak tangkap gamba pengantin banyak sebab kitorang dok sibuk sambut tapi bughak je lebih sebenarnya haha. Malam tu sesi buka hadiah dari tetamu yang datang. Kitorang sekali lagi sibuk jugak tengok. Dasar penyibuk memang cenggitu la kan. Haritu kitorang tak dapat tangkap gamba ngan pengantin sebab diorang busy sangat dengan lepas tu nak g wedding photoshoot nye pastu tengok-tengok diorang dah tukar baju siap. Memang kitorang jela yang bergambar syok sendiri kat pelamin tu.





Aza doakan kak Maria ngan Abg As akan sentiasa bahagia sehingga ke syurga dan dipermudahkan segala urusan InsyaAllah. Selamat Pengantin Baru kak Maria & abg As :)


www.tips-fb.com