Tuesday, 26 April 2011

Sindrom Kulit Terbakar: anda pengguna laptop tegar? HARUS BACA!

assalamualaikum

apa yang saya nak kongsi ngan anda semua adalah perkara yang sgt serius!
anda suka guna laptop & pastu letak kat peha? and even dah rasa panas pun anda still pangku laptop tu kat peha berjam-jam lamanya? ha maka, sekarang anda
WAJIB BACA ENTRY NI!



apa yang anda nampak ni adalah Toast Skin Sydrome. atau dalam bahasa melayu nya, Sindrom Kulit Terbakar. anda boleh nampak sebelah kaki die kelihatan bertompok hitam seakan terbakar kan. inilah padahnya bila kita amalkan online letak laptop kat peha. saya pun selalu buat dulu. tapi sekarang da insaf T_T

untuk pengetahuan anda, suhu laptop boleh mencecah sehingga 52 degree celcius. kebanyakan laptop, processor dia kat sebelah kiri. jadi sebab tu banyak kes Sindrom Kulit Terbakar ni terjadi kat kaki kiri. and dalam kes lebih dasyat, die boleh bertukar menjadi kanser. anda mesti tak nak jadi macam tu kan? tengah elok2 best2 komen gamba kawan-kawan, main game restaurant city, baca blog kawan-kawan, tak pasal2 kita boleh dapat sindrom ni gara-gara habit yang suka letak laptop dekat peha. kita taknak la kulit yang cantik tu jadi terbakar kan.

jadi, gunakanlah pelapik okay! macam yang perempuan ni buat. kalau takde, beli lah. tak mahal pun. berbelanja lah sikit untuk kesihatan diri sendiri. dari dapat penyakit, mana nak?

selamat beramal :)
www.tips-fb.com

13 comments:

Lyaa Suriany said...

feh
feveret tu ltk lappy ats peha..
lepas ni mmg serik la..

arxar said...

hehehe..
haa da tau, pasni jgn buat lagi tau.
burk nnt kaki yg cantik tu :)

cik kumbang said...

betul2..kalo cik kumbang alas ngan buku2 yg tebal...
p/s:reban paha kan..hik3

diana said...

Informasi yg berguna...
thank..
:D
haa serik2...
xwat lg..hehehe

diana said...

Informasi yg bguna sgt...
lps ni dh xwt..
serik...!!!
hehhe

arxar said...

cik kumbang: hehehe pandai pun cik kumbang ni :)

diana: bagus2. jgn buat lagi k. nnt rosak kulit kan..

aisya sakaria said...

kalau alas dengan selimut boleh tak? selalu on9 atas katil, bila lappy dah panas alas je dgn selimut.. haha

arxar said...

actually x digalakkan la alas ngan selimut/bantal. sbb bila kite alas laptop ngan selimut/bantal, haba laptop tu akan terkumpul and akan rosakkan processor. beli cooler la syg :)

ch0c0late Celup said...

errr seriously ? huaaaa
ampun xmaw buat dah !

arxar said...

hehehe. takot kan?
dulu kite pun selalu buat camtu. sbb senang kan. skang da tanak da hehe

jesse said...

salam azar jijah nk tnye...bagaimane cerite pengenalan azar dgn farhan jejake idaman azar...actually jijah interested nk tau ur love story..heheh..:)

myravea said...

fuhh bahaya, xmo buat dah!huuuu

titan said...

fuh. memang bahaya...kena berjaga-jagalah lepas ni gamaknya.