Thursday, 19 May 2011

Fakta Menarik 1: Tangga Tak Serupa Tangga (payah jugak kalau otak manusia ni terlalu hebat)

assalamualaikum

dunia skang ni makin dasyat. maklum lah otak orang skang ni hebat-hebat. mana tak nya, hari-hari minum milo. err ade kaitan ke? sampaikan sesuatu benda yang sepatutnya dibina selamat untuk kita guna, bila fikir balik, aku sendiri pun taknak! aku pernah google dulu pasal design tangga-tangga pelik kat dunia ni. tapi waktu tu aku malas nak berblog2 ni. so skang baru la teringat nak cerita. so jom layan jap gamba2 hasil 'google'lan aku nie.

kot ye pun nak save ruang, jangan la sampai buat tangga macam ni. melainkan kalau duk sorang boleh la. kalau ade budak kecik ke orang tua ke, tak ke banyak incident pembunuhan boleh berlaku. jangan jangan.

yang ni sama jugak la kes dia ngan gamba kat atas ni. kalau ye pun otak tu macam albert einstein, jangan la sampai buat tangga macam terapung-apung camni. aku sendiri tak confiden nak naik. silap hari bulan, mau jatuh tergolek himpap orang yang tengah duduk bergelak ketawa sambil makan ais krim kat bawah tu. huish seram.

yang ni memang sangat sesuai untuk orang yang nak bunuh diri. design dari Sabina Lang & Daniel Baumann

orang yang design tangga ni lagi bijak. bawah tangga kau letak buku. pastu orang pun langkah-langkah. bijak bijak.

haa yang ni kreatif. tangga yang diperbuat dari skateboard. pada sapa yang ada anak suka main skateboard and main lewat malam sampai tak reti balik rumah, korang amik je skateboard dia tu, buat jadi tangga. hari-hari dia main skateboard kat rumah. haa bagus kan idea ni? tangga ni dihasilkan dekat Roarockit Skateboard Company. tak sure kat negara mana.

ada jugak tangga da serupa roller coaster? ni nak di kategorikan cerdik ke apa ni? tapi aku rasa tangga ni pun bukanlah untuk orang naik. sekadar untuk tontonan. nak tunjukkan betaopa kreatif nya manusia skang ni.

apakah ini? ni tangga ke apa? sungguh mencabar. tak payah da nak pegi jungle tracking ke apa. tangga rumah sendiri lagi mencabar dari jungle tracking.

tangga mencair? tolonglah jangan huhuhu. tangga ni design dari Phillip Watts Design.

nampak macam takde cacat cela kan? sebenarnya kalau korang perhati betul2, dinding kat tangga ni diorang enclosed dengan spiked walls. ni nak bagi orang naik tak nak? kalau skali ramai naik turun, konfem ramai yang luka. silap2 ada yang mati. gila ke apa? huhu.


okay cukup la buat masa ni. kalau nak diikutkan, banyak lagi design tangga yang pelik-pelik ni. tapi ada jugak cantik and nampak memang brilliant gila idea-idea diorang ni. so far aku rasa semua tangga kat malaysia ni selamat lagi la untuk digunakan. masa depan nanti, wallahualam. so aku seru pada semua engineer & arkitek, buat la tangga yang selamat untuk digunakan hehe.
www.tips-fb.com

29 comments:

gigiAriEma said...

wahhh gigi suka lar yg tangga dkt luar bangunan tuh! hahaha

ArxarNadhirah said...

hehehe. gigi ni mesti org yg sukakan cabaran ni. uish takut hehehe

shudeshude said...

rajin la yang cr2 gmbr kan..heeee

ArxarNadhirah said...

hehehe minat la yang :)

syamimi fatin said...

err... tak faham pic yg first tu

kembatolo™ said...

tapi kalo dapat letak kat umah pon cun ni. gahaha.

fatien ! said...

hehehe, kretif nya manusia2 tu..letak satu kat rumah puas hati..

ArxarNadhirah said...

syamimi : alamak. ape yg tak phm tu yang?


kambatolo : hahaha menarik kan?


fatien: tula pasal. pelik2 nye idea hehe

nursyila said...

hebat and super genius diorg design tangga pelik2 ni. aish. macam x bley nak dtrime akal pun ye.. huhu

ain kadir said...

tangga no 2 tuh camne dye design ek,,pelik2 bley terapung2 tuh..baget mcm kat angkasawan lah..hehehe..

manusia2,,mcm..:)

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

tangga nombor dua tu macam best je.. hehehe.

delila said...

so unikk..me like!

EZAN IDMA said...

haha harap2 engineer dgn seruan anda ye :)

Pink Frogy said...

sapa lar rajinsgt nk buang masa panjat tga roller coster tue?? hehehe

ArxarNadhirah said...

nur syila : emm betol tu syila. masing2 nak tunjuk kehebatan masing2. jdi bnde yg kite rase mustahil pun diorg buat jgk kan? huhu mcm2 :)


ain kadir: hahaha. unik gile kan? pandai die lekatkan tgge tu kat dinding jd mcm terapung2. adoi pelik2 sungguh hehehe

ArxarNadhirah said...

oshinz: tau takpe! yg no 2 tu menarik gile kan? nmpk moden gile. tp bukan la utk aza . hehehe


delila : me too dear. bnde pelik2 ni mmg best tgk hehehe

ArxarNadhirah said...

ezan idma: haa betol2. dengarlah wahai engineer sume hehehe



pink frogy : hahaha tau takpe. org g panjat tgge tu mesti takde keje da tu hahaha

AIMAN said...

mmmg style.. tapi silap ari bulan sekali pijak jatuh tersembam. heh

ArxarNadhirah said...

hahaha tula pasal. sytle da mmg style da. tp kalau jatuh, diri sendiri yg malu hehehe

@zhar14 said...

nk kna dptkn approval dr safety officer dlu 2 sblm nk gna..hehehe :D

♥yaya budak suka embun♥ said...

pelik beno la tangganye. hahahah
takot pun hade

ain kadir said...

manusia skunk lg hebat dri komputer,,ehehe..darl,,nnt rjin sggh blog kite eyhh..hehe

SRenungan said...

nice pic.. :)
thank for sharing..

Miqdad said...

like3..

Miqdad said...

like3..

mohamma dain said...

macam nih lah tangge kat rumah..kalau tersilap pijak boleh mampos aku wey..

mohamma dain said...

contoh gmbr ke7 merbahaya

raja norhidayah raja azman said...

tangga kejayaan..hehe

raja norhidayah raja azman said...

tangga kejayaan..hehe