Thursday, 19 May 2011

Fakta Menarik 2: Bangunan-Bangunan Pelik & Unik di Dunia

asssalamualaikum

sebelum ni korang dah layan tangga-tangga pelik yang ada kat dunia ni, skang aku nak share ngan korang pasal bangunan-bangunan pelik plak. serius kalau korang tengok, memang boleh buat garu kepala la. sampaikan aku sendiri terfikir, macam mana la diorang boleh terfikir nak bina bangunan-bangunan macam ni. adoi pening-pening (sambil garu kepala yang tak gatal) . malas nak cakap banyak. jom kita cekidaut.

1. Longaberger Basket Building
kalau mak aku tengok bangunan ni, mesti dia suka. senang dia nak pegi pasar kalau ada bakul besar camni. sumo dio buleh lotak kek dalam bakul tu. haha. haa tengok2, tak ke comel bangunan ni. nama bangunan ni Longaberger Basket Building which is dia terletak kat Ohio USA.

2. The Upside Down House
haa haa kau tengok. kau tengok. rumah pun diorang buat terbalik jugak. apa motif diorang sebenarnya buat rumah camni? aku sendiri tak paham. cuba korang bagitau sikit. rumah ni digelar Upside Down House. memang sesuai la nama rumah ni ngan design dia kan. nama orang yang design rumah ni Daniel Czapiewski (apo susah bona namo ekau ni) . and rumah ni terletak kat perkampungan kecil Szymbark, Poland.

3. The Piano House
pergh betapa kreatif nya orang skang ni. rumah pun buat macam piano. mesti tuan bangunan ni pemuzik. tak pun gila piano? bangunan ni terletak kat China. macam yang korang nampak kat gambar tu, violin tu ialah tangga untuk naik ke bahagian atas & dia diperbuat dari kaca okay! sekali aku pecahkan, korang takley turun. duk la kat atas tu. haha kejam.

4. Basque Health Department Building
skali tengok, da macam transformer jahat tengah nak bertukar dari kereta ke robot pun ada jugak bangunan ni. apa la pelik-pelik sangat design nye ni. pape pun, memang mantap gila design dia kan? bangunan ni hasil rekaan Coll-Barreu Arquitectos and bangunan ni terletak kat New Town Spain.

5. The Crooked House
ni hape la plak da macam laut bergelora da aku tengok bangunan ni. nampak tipu pun ada kan. tapi tula hakikatnya. bangunan ni terletak kat Poland. bangunan ni berukuran 4000 meter square dan di reka oleh Szotynscy zaleski (hai namo ekau pun pelik jugak?)

6. The Robot Building - the Bank of Asia
okay yang ni serius paling comel! ada pulak bangunan bentuk robot. macam-macam. da macam lego pun ade aku tengok. dulu kecik-kecik, aku suka gile main lego. abang aku main, aku pun nak main jugak. dia pengumpul lego tegar dulu. jadi dia banyak habiskan duit dia beli lego. aku pun beli gak. tak nak kalah kau. last2, aku curi main juga lego dia hehehe. robot building ni terletak kat Bangkok, Thailand & bangunan ni di reka oleh Sumet Jumsai.

7. Wonderworks
ni kenapa semua pun nak bina terbalik-terbalik ni? bangunan ni terletak kat Pigeon Forge, Tennessee & siap di bina pada tahun 2006. arkitek yang bertanggungjawab membina bangunan ni ialah Bullock Smith & Partners. yang menarik nya pasal bangunan ni, bila kita masuk, semua benda yang ada dalam bangunan ni berkedudukan terbalik. means, in order to participate in the fun, kita semua kenainverted. menaik kan? :)

8. Solar Ark Building
so what do you think about this building? menarik kan design dia? :) Bangunan ni terletak kat Jepun and bangunan ni boleh kita lihat even dari JR Tokaido bullet train. and for your information, this building is a solar power generation facility. cantik & menarik kan?


okay cukup sampai di sini. owh ye untuk pengetahuan semua, ruangan 'Fakta Menarik' ni akan jadi 1 ruangan tetap dalam blog ni. more weird and interesting facts to come. so keep supporting this little tiny blog for more 'Fakta Menarik' :D

salam.

www.tips-fb.com

15 comments:

♥Lady Ainaa♥ said...

makaih!!!!! unik gilew!!! teringin nk tgok bgunn2 cam ni kt depn mate sy..huhuhu

azalia hjsalleh said...

suka piano house tuh
nampak elegant sgttttt

ain kadir said...

bakul n robot tuh comel,,sya akan jd giler-bengap sket klu dok kat dlm building yg crook tuh..sbb mcm berpinau2 mato den ni ha nengok eyh..hehe

btw klu free jom le sggh yup,,www.ainkadirpunya.blogspot.com

Nenek Fasola said...

waaa.mmg menarik..byk jugak bangunan pelik2 kt dunia neh..heheh

jemput singgah blog nenek http://penglipurlarafasola.blogspot.com kalau nk follow pun buleh! hehe ;)

iekyn sabri said...

tetibe rasa mcm nak bina bangunan2 yg ohsem!
apa kata kite buat toilet yg pelik2 plak! bru ade feel nak membuang :) ngee~

gigiAriEma said...

tudiaaa aihhhhh... haa... teringin aih gigi nak pergi tgk depan mata ni sendiri cana diorang wat building gitu. gila arh. tere bhai wat cam tuh..

ArxarNadhirah said...

lady ainaa : hehehe kan kan? tul aza sendri rase nak g tengok bangunan2 ni ngan mate kepala sendiri :)


azalia hj salleh : PIANO TU MMG SWEET JE KAN. UNIK BETOL. HAIH NAK JUGAK PIANO TU!! HEHE


ainkadir: hehehhe kelaka la awak nie yang :D

ArxarNadhirah said...

nenek fasola : hehe tula pasal. tp design2 yg diorg buat tu mmg unik gile kan? rase mcm nak pegi je. argh!! hehe


iekyn sabri: wah tu lg bahaye. takut tak terbuang je nnt sbb cantik n unik sgt hehehe

ArxarNadhirah said...

gigiariema: haa kan kan? otak ape nta diorg ni. nnt jom kite intebiu diorg, tanye diorg makan ape hehehe

Ain Zulaikha said...

entah macam mana lah nak masuk bangunan tu.. huhu

missxidi said...

bestnyer kalo dapat masuk bangunan cmni...arkitek kat m'sia tak tercabar ker nak buat 1 wonder building kat m'sia???

KRL kaprileader said...

cemane la ko bley google pic2 ni azar oi....
haha

mohamma dain said...

klau rmh mcm ni..silap2 aku yg terbalek wey

mohamma dain said...

wohohoh...bangunan nie..cool lah wey

Anonymous said...

eiii...suka saya..hii..hii