Saturday, 10 March 2012

Jangan Bersedih

Assalamualaikum

Ada masa dalam hidup kita ni kita rasa cukup sedih & down disebabkan perbuatan orang lain yang seterusnya memberi impak besar dalam hidup kita. Contoh yang paling dekat kita boleh ambil seperti love issue, trust issue dan friendship issue. Tiada orang kat dunia ni yang suka ditinggalkan, dianiaya, ditindas, di tikam belakang dan sebagainya.

Namun, kita kena ingat yang hidup ni tak tumpah seperti roda. Ada masa kita di atas, ada masa kita di bawah. Jika seseorang tu dah menyakitkan hati kita terutama orang yang kita percaya, orang yang kita sayang, tak mustahil satu hari nanti orang tu pula akan merasai perasaan yang sama seperti apa yang kita rasa akibat perbuatan dia sendiri. Allah itu maha adil. Dia tahu apa yang terbaik untuk hamba-Nya. Jadi, kita kena sentiasa positif dalam hidup. Walau sebesar mana pun dugaan yang kita harungi, kita kena sentiasa ingat yang Allah sentiasa bersama hamba-hambanya walaupun hambanya kadang kala terlupa kepada-Nya



La takhaf wala tahzan, innallaha ma'ana
'Jangan kamu takut dan janganlah kamu bersedih
sesungguhnya Allah sentiasa bersama kita"
www.tips-fb.com

37 comments:

NadyaBubble said...

bertenaga sikit lepas baca entry ni :)

NisaAdnan said...

mak org selalu surh baca doa yg last skali tuu ;)

ArxarNadhirah said...

nadyabubble : nape awak sedih syg? jangan sedih ye. kite patut bersyukur sebab dikurniakan nikmat utk berasa sedih sebab bile kite sedih, kite akan lebih mendekatkan diri dengan Allah insyaAllah :)

ArxarNadhirah said...

NisaAdnan: bagus sayang kalau kite amalkan doa tu tiap hari :)

Aisyah said...

Akak , akak punya post buad saya crying. Uhuk uhuk :'\

Anonymous said...

Doa senjata org beriman :)

cik najihah said...

kesedihan yg Allah bagi kat kite tu adelah kekuatan buat kite :)

faiz fakhirin said...

biasala...hidup ni mcm2...kalo xmacam2 tu bukan hidup la namanya...heee

Teenager Housemaid said...

:')

Azlan Strider said...

bagus entry2 macam nie..its a good way to motivate our self..hehehe

Regards,
-Strider-

cik mun said...

yup..always think positive and jangan lupe pada yang maha kuasa..

El-Janna said...

betul tu... semua nya mcm pernah rasa-.-"

ArxarNadhirah said...

Aishah : jangan la nangis sayang. kuatkan semangat! :)

anon : betul tu :)

ArxarNadhirah said...

cik najihah : betul aza pun setuju sangat. kesedihan tu jugak yang buat kite lebih matang dalam hidup :)


faiz : hehe tau takpe :D

ArxarNadhirah said...

teenager housemate :)


azlan strider : alhamdulillah thanks :)

ArxarNadhirah said...

cik mun : sesame la kite ingatkan sesame sendiri sayang :)


el-janna : kuatkan semangat ye syg. kesedihan tu akan jadi kekuatan utk awak nanti insyaAllah :)

Syazwan Che Deraman said...

apa apa pun, kita follow the flow.
sentiasa berdoa dan bertawakal.

heva e good day.

LeeyaFiy said...

Yup,jalani kehidupan ni dengan tenang. Jangan bersedih. :)

Raz Veinz said...

La tahzan...

Mohd Yaser said...

Good entry...hati yang bersih,jiwa yang tenang..
hati yang kotor,jiwa yang hancor...

Che Faiz Bong said...

http://chebethomekbong.blogspot.com/

MUhaMMad Zaidi MOhtar said...

biasalah ... asam garam kehidupan.....yang pentg perlu tabah huhuhu

MUhaMMad Zaidi MOhtar said...

biasalah ... asam garam kehidupan.....yang pentg perlu tabah huhuhu

Cik Anis said...

follow u, jom follow balik (:

www.anisfadliyana.blogspot.com

Nieyna Amanina said...

nice post :)
follow u dear . follow me back :)

ain dzaya said...

festime dtg sini..seriously tertarik dgn madah blog nie..thankz darl :)

"Ain memalukan diri sendiri. Terima kasih.".

IdaRaida said...

:)
iye betul tuh.. setuju dgn Nadhirah :)

Zaidalifah Hussin said...

Salam singgah, dr blog ranting patah

Srikandi Utara said...

emm... lps ni dah xmau sedih n xkan biarkan sesiapa yg xada kaitan dlm hidup mempengaruhi emosi kita.. always believe Allah in our heart..

Mohd Farid said...

Rasul lah ikutan terbaikkk...sama2 laa kita mencontohinya

Mohd Farid said...

Jangan bersedih, ALLAH kan ada, mintalah darinya

AhmadNoy said...

Dalam kehidupanku aku pernah mengenali seorang wanita
Jauh di lubuk hatiku ia mendapatkan tempat yang
selayaknya
Namun ...
Dia terlalu jauh untuk kudekati
Dia terlalu indah untuk kumiliki
Begitu kacaunya bibirku untuk dapat bercerita
tentang dirinya
Sangat ... sangat kacau hingga kau pun takkan sanggup untuk mendengarnya
Hanya makhluk yang mengagungkan dirinya yang sanggup mengerti akan kata-kataku
Hingga saat ini
Dia masih terlalu jauh nan indah untuk kuraih
Dalam keheningan hati
kupanjatkan pujian-pujian indah nan mesra
Hanya untuk dirinya
Sedetik yang kulewati untuk bisa mengenalinya
Adalah sedetik yang begitu indah dalam hidupku
Dalam senyum Aku masih mengingatmu walau hanya sedetik .....

Fid Yuuji said...

selalu berpikiran positif..biar org buat kat kita..kita jgn balas balik..kalo tak kita pun sama mcm dia :)

Lawa Collections✿ said...

hai..salam kenal...saya follow blog ni...^__^

adrian aizat said...

Jangan bersedih, kerana segala apa yang berlaku menjadikan kita kuat :)


http://adrianaizat.blogspot.com/

Anonymous said...

Sedih jgk bila baca entry nie.. :'(

miss roses said...

(Y)